Kunstig intelligens vs menneskelig intelligens

Er kunstig intelligens noe vi bør frykte? Eller vil det hjelpe flere organisasjoner med å effektivisere seg og kutte kostnader?

Det er ingen tvil på at den kunstige intelligensen har utviklet seg til noe som kan utklasse menneskelig arbeid. Med kunstig intelligens menes informasjonsteknologi som kan justere sin egen aktivitet, altså datasystemer som kan utføre oppgaver som menneskelig intelligens normalt ville utført. Kunstig intelligens kan være alt fra talegjenkjennelse, oversettelse og robotikk. Kunstig intelligens er noe som eksisterer overalt omkring oss, og det vil i større grad påvirke næringslivet og arbeidsplasser ettersom virksomheter satser og forsker på nettopp dette.

Bilde fra forskning.no

Det at flere arbeidsplasser har blitt robotisert er det ingen tvil om. Og man frykter at robotiseringen skal føre til arbeidsledighet. Blant annet har selvkjørende biler og busser blitt mer og mer vanlig, og nettopp dette som mye annet tar arbeidsplasser. Det finnes allerede en selvkjørende buss i Oslo, der det ikke er noen andre enn kunstig intelligens som fører spakene. Man kan likevel stille spørsmål om man kan stole hundre prosent på at denne bussen kan kjøre oss trygt frem uten at det skal gå galt. De positivie sidene med kunstig intelligens er veldig åpenbare ved at det sparer bedrifter for tid og ressurser, men går den besparingen over verdien ved å møte en fysisk person som fører bussen?

Det er absolutt delte meninger om kunstig intelligens. Personlig mener jeg at kunstig intelligens kan føre til mye positivt i næringslivet og generelt til det dagligdagse. Det kan blant annet gjøre vanskelige oppgaver litt lettere. På en annen side mener jeg at den kunstig intelligens er meget upersonlig, selv ville jeg heller snakke med et fysisk menneske enn en robot. For det andre vil kunstige intelligensen ta over arbeidsplassene, det finnes fortsatt mange i Norge som ikke har en jobb å dra til. Dersom den kunstige intelligensen vil ta flere arbeidsplasser, vil enda flere bli arbeidsledige og de som faktisk har en jobb vil kunne ende opp med å betale ekstremt mye skatt.

Den kunstige intelligensen har endret seg drastiskt de siste årene, hvordan vil det da se ut om noen år? Vil arbeidsoppgavene i næringslivet bli redusert? Det er ikke godt å si, men med den teknologien som vi har i dag vil endringene bli store.

Hva tenker dere om kunstig intelligens?

/Henriette Gulvik

4 thoughts on “Kunstig intelligens vs menneskelig intelligens

  1. Kunstig intelligens er et ekstremt spennende tema, jeg liker spesielt det som gjør “livet lettere for oss”, men jeg er også enig i at det kan fort bli for upersonlig.
    Takk for interessant lesing, og for dine meninger. 🙂

  2. Utrolig spennende tema. Er selv veldig spent på hvordan det kommer til å se ut om bare få år. Teknologien endrer seg raskere enn jeg rekker å bytte sokker. Stå på videre!! Veldig bra innlegg!! klemzzz

  3. Kunstig intelligens vil definitivt hjelpe på de dagligdagse arbeidsoppgavene, og jeg tror ikke vi skal frykte fremtiden. I takt med utviklingen vil også nye arbeidsoppgaver oppstå.

  4. Hei Henriette!
    Gøy å lese og se at du har tatt til deg tilbakemeldingene fra forrige gang. Bra jobba! Gøy å se at du har brukt underoverskrifter og tatt med ett bilde for å utfylle teksten. Fortsett å prøve å skrive litt lenger for hvert innlegg som publiseres. Da vil ditt innlegg rangeres høyere på Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *